Nyheter – januari 2025
Nyheter – december 2023

Frågor och svar: Installation av elsystem för laddning av elbilar

Publicerad söndag 23 mar, 08:25

På årsmötet den 26 mars ska vi fatta beslut om nästa steg vad gäller installation av elsystem för laddning av elbilar i vårt område. På förra årsmötet, 2024, togs det första steget när vi röstade igenom att ansöka om ändring av anläggningsbesluten för att (förenklat) möjliggöra för laddstolpar. Nu är vi redo att ta nästa steg som rör själva införandet och finansieringen.

Detta är en långsiktig investering som stärker värdet på hela området och ökar attraktionskraften för våra hus. Det är något som alla tjänar på, även de som inte använder laddstolpar. Antalet el- och laddhybridbilar ökar snabbt, och för många bostadsköpare idag är det avgörande att det finns möjlighet att ladda bilen. Därför är detta en viktig investering för att Carnegie Äng ska vara ett attraktivt område även i framtiden.

För att ge lite mer bakgrund och sammanhang till framställan, samlar vi här svar på några viktiga frågor. Framställan från styrelsen, som årsmötet ska ta ställning till, hittar du i årsmöteskallelsen här.

Vad innebär förslaget som vi ska rösta om på årsmötet?

1 – Införande av elsystem för laddning av elbilar
Om stämman röstar ja till framställan, så innebär det att styrelsen får mandat att upphandla en entreprenör för att installera nödvändig el-infrastruktur (exkl. laddpunkt, dvs. anordningen för själva laddningen) för laddning av el- och hybridbilar på samtliga 215 fasta parkerings- respektive garageplatser i området.

Efter detta steg kommer det vara möjligt att installera laddpunkt på respektive parkerings- eller garageplats för den som önskar genom en av samfälligheten upphandlad leverantör. Detta första steg, att installera själva el-infrastrukturen, är alla medlemmar med och bekostar och det är inget som går att välja bort.

Vad kostar det?

Slutkostnaden för installationen av el-infrastrukturen är beroende av hur många fastighetsägare som samtidigt väljer att installera en laddpunkt (anordningen för själva laddningen). Ju fler som väljer att direkt installera en laddpunkt, ju större del av kostnaden för el-infrastrukturen kommer omfattas av bidrag. De preliminära offerterna (utan bidrag) landar på cirka 4 000 kronor utslaget per fastighet för el-infrastrukturen. Notera dock att det är preliminära offerter och kan komma att ändras. Kostnaden blir väsentligt lägre om minst hälften av fastigheterna i området väljer att installera en laddpunkt direkt

Hur finansieras det?

Det finns fonderade medel i den stora GA:n och styrelsen kommer att titta på möjligheten att använda dessa. Det skulle i så fall innebära att det inte blir någon tillkommande kostnad, utan att införandet av el-infrastrukturen betalas med medel som redan finns i samfälligheten. Om det inte är möjligt kommer avgiften att faktureras varje fastighetsägare separat.

2 – Laddpunkter för laddning av elbilar (till de som önskar)

Ett ja till framställan innebär också att styrelsen får mandat att upphandla en leverantör av själva laddpunkten (anordning för den faktiska laddstolpen) samt driften av dessa. De fastighetsägare som önskar installera en laddstolpe ges möjlighet till detta, men det är något som varje fastighetsägare själv får välja och bekosta.

Vad kostar det?

De preliminära offerterna (utan bidrag) uppskattar kostnaden till max 15 000 kronor per laddpunkt. Notera dock att det är preliminära offerter och kan komma att ändras. Till detta kommer kostnaden för elsystemet, som anges ovan.

Genom denna lösning blir den ekonomiska belastningen för de som inte önskar en laddmöjlighet i närtid relativt låg, samtidigt som vi tillgodoser behovet för de som är i behov av sådan laddmöjlighet.

Varför ska vi dra kanalisation till alla fasta platser, hade det inte varit bättre att upplåta några av de gemensamma markparkeringarna till laddning?

Det här har varit en av de stora frågorna och vägvalen där styrelsen tillsammans med de engagerade i laddgruppen vägt för- och nackdelar mot varandra, sett över förutsättningar, juridik och kostnader. Båda alternativen har för- och nackdelar och inget av valen är optimalt för alla. Men det finns några skäl till varför vi tror att detta är bäst väg att gå:

1) Det blir billigare
Tack vare att det redan finns el-kanalisation till de fasta parkerings- och garageplatserna slipper vi gräva nya ledningar, vilket kraftigt begränsar kostnaden för kanalisationen.

2) Vi framtidssäkrar vårt område
Att upplåta ett begränsat antal laddplatser på de gemensamma parkeringsplatserna hade antagligen löst behovet för en tid framöver. Men el- och laddhybridbilar blir allt vanligare och efterfrågan ökar på att kunna ladda sin bil hemma. Så vad händer när denna lösning inte längre är tillräcklig för att möta behovet? Det skulle då krävas ytterligare arbete, pengar och engagemang för att utöka kapaciteten och hitta en mer långsiktig lösning. Detta är ett arbete där vi som samfällighetsförening är beroende av frivilligt engagemang och att det finns personer som är beredda att lägga ner mycket tid. Att det tagit många år att komma så här långt har många skäl. Att arbetet är beroende av frivilliga krafter och att detta är oerhört komplexa frågor är två av dem. Mot bakgrund av det tror vi att det är klokt att satsa på en långsiktig lösning redan nu, hellre än en som vi riskerar att ”växa ur” i närtid.

3) Antalet ”fria”, gemensamma parkeringsplatser bibehålls
Hade vi valt att upplåta ett antal av våra gemensamma parkeringsplatser till laddning, hade dessa platser behövt vara öronmärkta för enbart laddning och inte kunnat nyttjas för enbart parkering. Det hade inneburit att det totala antalet ”fria” parkeringsplatser hade minskat. Det slipper vi med denna lösning. Vi tror också att det hade kunnat innebära vissa utmaningar att säkerställa att enbart bilar som laddar nyttjar dessa platser, och enbart under tiden som laddningen faktiskt pågår.

4) Garanterad laddmöjlighet för de som behöver
En egen dedikerad laddplats är en viktig förutsättning för de som äger en elbil. Därför tror vi att denna lösning är mer värdehöjande för området och våra hus.

5) Vi har chans att undvika större kostnader senare
Att möjliggöra för laddstolpar i större skala redan nu, när det finns bidrag att söka, tror vi kommer vara mer kostnadseffektivt än att vänta. Ingen vet hur möjligheten till bidrag ser ut om några år. Att ligga steget före tror vi är klokare än att vänta och riskera att tvingas göra en snabb och dyrare installation senare när efterfrågan blivit akut.

Vad händer med garagen?

Vi får en del frågor om garagen vilket är helt förståeligt. Det är givetvis en angelägen fråga för de som idag har en garageplats och funderar på att sätta upp en laddstolpe.

Att många av garagen är i dåligt skick och att de är för små för att vara optimalt anpassade för dagens bilar vet vi. Att vi ännu inte kunnat ta tag i denna fråga ordentligt och vidta åtgärder beror på att man historiskt inte satt av nödvändiga pengar för underhåll i garagesamfälligheten samt att det rått delade meningar om vad som skulle vara en väg framåt. På årsmötet 2022 beslutades därför att höja årsavgiften till garagesamfälligheten, för att fondera pengar inför framtida rivning/renovering/nybyggnation.

Att vi valt att separera denna fråga från frågan om laddning av elbilar beror bland annat på att de båda är stora och komplexa frågor som vi helt enkelt inte haft kapacitet att hantera parallellt. Att separera frågorna är vad den lantmäterikonsult styrelsen anlitat rådgett oss att göra – det har också varit en förutsättning för att få framdrift i i alla fall en av dessa frågor.

Värt att påminna om är att alla som engagerat sig i frågan om laddning av elbilar och sett till att vi kommit dit vi är idag är grannar här i Carnegie Äng som gör detta utan ersättning och på sin fritid. Känner man frustration över garagen och önskar framdrift i den frågan så är man varmt välkommen att engagera sig. Det kommer att behövas och är ett arbete där det finns mycket att göra när vi kommit igenom det första steget med laddinfrastrukturen.

Om vi installerar laddpunkter i garagen, vad händer när de ska rivas eller byggas om?

Installationen av el-system och laddpunkter ska anpassas för s.k. dag två-användning, vilket medför att systemet m.m. ska kunna monteras ner relativt enkelt inför en åtgärd och sedan kunna monteras upp igen.

Här följer lite mer information för att bemöta frågor som kommit in:

Har alla en dedikerad parkeringsplats?

Ja, alla fastigheter är medlemmar i antingen garagesamfälligheten eller parkeringssamfälligheten och har en dedikerad plats. Dessa platser hanteras i ett separat register. Viktigt att tillägga är dock att medlemskap i en av dessa samfälligheter ger rätt att disponera en plats, men vilken plats är inte permanent utan kan ändras i registren.

Om man investerar i laddstolpe på den parkeringsplats som man i dag förfogar över, kommer man då "permanenta" vilken plats man har? Det vore ju dumt om man personligen investerar i en laddstolpe och så kommer man i framtiden inte vara säkrad att behålla den plats man idag har.

Nej, platsen permanentas inte. Om man skulle byta plats så ska det vara möjligt att ta med sig och ansluta laddpunkten på den nya platsen. (Fastighetsägaren kommer att äga själva laddpunkten, samfälligheten kommer bara äga/ansvara för basinfrastrukturen). Att flytta laddpunkten kommer vara förknippat med viss kostnad, men tanken är att det ändå ska vara en rimlig lösning.

Ryms min bil i garaget?

De flesta bilar ryms faktiskt i våra garage, även om de är relativt små utifrån dagens standarder. Det kan dock upplevas som väldigt trångt första gångerna som man kör in med bilen.

Tar installationen av infrastruktur hänsyn till eventuell breddning och förlängning av platserna i garagen längre fram?
Utgångspunkten vid upphandling av leverantör är att den tekniska lösningen ska vara anpassad för en dag 2-användning utifrån dagens standarder. Initialt kommer dock lösningen att installeras i de befintliga garagen utan någon breddning eller förlängning.

Om man väljer att installera en laddpunkt i första fasen fast man inte har ett behov direkt, kan man då bara ha den stående utan driftskostnad fram tills man behöver den?
Det är en bra fråga som vi får undersöka. Det beror på valet av leverantör och den upphandlande lösningen. Vi får återkomma kring avgiftsstrukturen så snart vi vet mer.

  Den här webbplatsen använder cookies för att alla funktioner och tjänster ska fungera, samt förbättra användarvänligheten.